ÇANAKKALE KAHRAMANI KIZILKEÇİLİ'Lİ TOPAL SELİM ÇAVUŞ”

ÇANAKKALE KAHRAMANI  KIZILKEÇİLİ

Çanakkale Kahramanı Havran'lı Seyit Onbaşı ile birlikte askere giden,Topal Selim Çavuş, İstiklal Madalyasını” almayı kabul etmedi.




.                                                             Enver DOLGUN / EDREMİT


ÇANAKKALE KAHRAMANI KIZILKEÇİLİ'Lİ TOPAL SELİM ÇAVUŞ”

Çanakkale Kahramanı Havran'lı Seyit Onbaşı ile birlikte askere giden, Balkan Savaşı sonrası Çanakkale Deniz ve Kara Savaşlarına birlikte katılan ayağından kurşun yarası alan Edremit'in Kızılkeçili Köyünden Topal Selim Çavuş, ‘Vatanım için Bulgar, Rus, Sırp, İngiliz, Fransız ve Yunanla çarpıştım. Gerekirse yine savaşırım” diyerek İstiklal Madalyasını” almayı kabul etmedi.



Edremit'in Kızılkeçili Köyünde 1883 yılında doğan Selim Çavuş Selim (Selim Çelik) savaş sonrası Topal Selim Çavuş lakabı ile gaziliğini yaşar ve 1949 yılında Kızılkeçili Köyünde vefat edip köy mezarlığına defnedilir.

Çanakkale Savaşı Kahramanı Edremit Kızılkeçili'li Selim Çavuş, Çanakkale Kara savaşlarında büyük yararlık gösterip, ayağından kurşun yemesine rağmen savaşmaya devam etmiş ve arkadaşları tarafından zorla Sahra Hastanesine götürülüp önce orada ilk yardımı orada yapıldı. Sonra ayağındaki kurşun yarası iltihaplanınca bir askeri gemi ile İstanbul'a götürüldü. Tedavi sonrası tekrar Çanakkale'deki birliğine kendi isteği üzerine savaş alanına döner.

ATATÜRK'ÜN ASKERİYDİ

Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal'in Çanakkale`de gösterdiği üstün başarı 15 Şubat 1915 Çanakkale Savaşlarının başlangıcından itibaren savaşlar tarihinin kaydettiği en büyük ve en kanlı savunma savaşlarının verildiği Çanakkale`de Havran'lı Kocaseyit gibi Kızılkeçili'li Selim Çavuş'ta Mustafa Kemal'in askeri olarak ilk gününden itibaren savaşın içinde bulunmuş ve 9 yıl yaptığı askerlikten sonra ‘Topal Selim Çavuş” olarak evine dönmüştür..

Tüm güçleriyle İngiliz ve Fransız Savaş gemileri Çanakkale Boğazı`na saldırmış ve düşman kuvvetleri 18 Mart 1915`de denizdeki savaşta yenik çıkıp geri çekilmelerinden sonra başlayan Kara Savaşlarında kurşun yarasını ayağından alır. Çanakkale Savaşı bitince Çanakkale Kahramanı Edremit'in Havran nahiyesinden Seyit Onbaşı (Seyit Çabuk) ile birlikte Kızılkeçili Köyüne ailesinin yanına gazi olarak birlikte yürüyerek Edremit'e dönerler. Havran'lı Kocaseyit'i bir gece evinde misafir eder ertesi günü Havran'a yolcu ederler.

ARKADAŞLARI, SELİM ÇAVUŞ, BİRAZ ALARGA YAP”

Çanakkale Deniz ve Kara Savaşlarına katılan Kızılkeçili'li Selim Çavuş hücum anlarında en ön saflarda atak yapar ve korkusuzca düşman üzerine cesaretle saldırdığı için arkadaşları tarafından sürekli vurulacaksın diye uyarılır.

Selim Çavuş, biraz alarga yap. Vurulacaksın” derler ama asla arkadaşlarını dinlemez… Savaş alanında çok dikkatli olmalarını isteyen, savaşın en ateşli anında elinde tüfeği ile siperden çıkıp düşman üzerine koşarak ateş edip, giden ve cesaretle hücum ederken  Selim Çavuş, biraz alarga yap. Vurulacaksın” diyen arkadaşlarına aldırmayan Selim Çavuş, Düşman karşımda iken ben burada oturamam. Ben düşman üzerine gitmeliyim ki düşman korksun ve kaçsın. Ne işi var onların buralarda. Benim topraklarımda” ifadeleri arkadaşlarına cesaret verir ve hep birlikte karşı taarruza geçilir ve bu şekilde birçok düşman cephesini birlikte yararlar ve ele geçirirler.

İşte bu hücum anında topuğundan kurşun yarası alır ama yinede saldırısına devam ettiği için arkadaşları tarafından düşmana karşı yaptığı ani hücumlar nedeni ile Gaddar Selim Çavuş” olarak ta adlandırırlar.

İNGİLİZLER ÇANAKKALE'DE ‘KİMYASAL SAVAŞ' YAPTI

Çanakkale Savaşı Kahramanı Kızılkeçili'li Selim Çavuş'un Mehmet, Hayati ve Muammer Çelik adlı üç oğlu ve bu gün yaşayan torunları vardır. Mehmet ve Hayati Çelik Edremit'te yıllarca yayınlanan 9 Eylül Gazetesinin sahipleri olup bu yaşamamaktadırlar. Muammer Çelik ise Edremit Esin Kolonyalarının sahibi olarak ticari yaşamını sürdürmektedir.

İngilizlerin Çanakkale Savaşında ‘Kimyasal Savaş' yaptığını ve cephedeki birçok arkadaşının arazilerdeki tüm sulara zehir atılması nedeni ile kör olduklarını anlattığı bilinir. Kızılkeçili'li Gazi Selim Çavuş, Edremitli birçok asker arkadaşının Çanakkale Savaşında arazideki zehirli sulardan içerek kör olup köylerine döndüğünü devamlı olarak ifade ettiği anlatıldı.

Yaşamı süresince Çanakkale Savaşlarından çevresine pek bahsetmeyen Gazi Selim Çavuş, 1919 yılından sonra Edremit Körfezinde oluşturulan Kuvay-i Milliye kuvvetlerine kendi isteği ile katılır.

Edremit Körfezinin Yunan işgalinden kurtarılması için mücadele verdikten sonra tekrar kendi isteği ile ‘Ülkem düşman çizmesi altında iken, ben burada oturup, duramam” deyip tekrar askere gider Kuvay-i Milliye güçlerine katılır ve İstiklal Savaşında görev alır.

SELİM ÇAVUŞ, ‘İSTİKLAL MADALYASINI' KABUL ETMEDİ

Çanakkale Savaşına ve Kuvayı Milliye güçlerine katılıp İstiklal Savaşına da katılan Edremit Kızılkeçili'li Selim Çavuş, İstiklal Madalyası almayı ‘Vatanımın istiklali için Bulgar, Rus, Sırp, İngiliz, İngiliz, Fransız ve Yunanla çarpıştım. Gerekirse yine savaşırım” diyerek İstiklal Madalyasını” almayı kabul etmemiştir.

Genelkurmay Arşivlerinde ‘Vukuatlı Nüfus Cüzdanı” ile yaptırdıkları araştırmada Kızılkeçili'li Selim Çavuş'un İstiklal Madalyası” sahibi olduğunu açıklayan Kızılkeçili'li Selim Çavuş'un torunu Edremit Esin Kolonyalarının sahibi Selim Çelik, Çanakkale Savaşı ve İstiklal Savaşı Kahramanı olan dedem Kızılkeçili'li Selim Çavuş'un ‘İstiklal Madalyasını' Genelkurmay'dan alıp evinin en güzel köşesine asıp saklayacağını söyledi.

İLLERE GÖRE ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ

Çanakkale savaşlarında verilen şehitlerin vilayet çapında listesine baktığınızda Türk ulusu olarak dünya ulusları içinde en fazla "soykırım`a" uğramış bir ulus olmuştur. Balkanlarda, Kafkasya da ve Arap çöllerinde uğranan kırım, Yahudi toplumun uğradığı soykırım'dan onlarca daha fazladır.

Adana (842), Adıyaman (11), Afyon (95), Aksaray (285), Amasya (32), Ankara (1772), Antalya (183), Artvin (10), Aydın (1746), Balıkesir (2779), Bartın(254), Bayburt (21), Bilecik (854), Bingöl (8), Bitlis (59), Bolu (1405), Burdur (606), Bursa (3737), Çankırı (972), Çanakkale (1788), Çorum (1333), Denizli (2195), Diyarbakır (49), Edirne (858), Elazığ (159), Erzincan (282), Erzurum (109), Eskişehir (843), Gaziantep (502), Giresun (114), Gümüşhane (39), Hatay (283), İçel (1218), Isparta (55), İstanbul (1648), İzmir (1720), Kahramanmaraş (213), Karaman (455), Kars (1), Kastamonu (2425), Kayseri (771), Kırıkkale (232), Kırklareli (366), Kırşehir (448), Kocaeli (583), Konya (2488), Kütahya (1487), Malatya (141), Manisa (2174), Mardin (7), Muğla (671), Muş (7), Nevşehir (525), Niğde (509), Ordu (56), Rize (71), Sakarya (526), Samsun (44), Siirt (40), Sinop (1488), Sivas (25), Tekirdağ (646), Tokat (47), Trabzon (155), Tunceli (30), Urfa (383), Uşak (818), Van (36), Yozgat (661) ve Zonguldak (753)







Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı